Ehliyetler ve kimlikler değişiyor, fotoğrafçıların kabusu başladı..

Ehliyetler ve kimlikler değişiyor, fotoğrafçıların kabusu başladı..

Bu sabah feysbukta bir meslektaşımın paylaştığı bir bilgiyi görüp yine güldüm. Paylaşım elbette iyi niyetli. Fakat paylaşılan bilgi yanlış. Hem de kaynağında. Yanlış olmasının yanında yazım hatalarıyla dolu. Ne zaman yasak savmaktan vazgeçeceğiz merak ediyorum hakketen.. 🙂
-“Allahım, varolan bilgiyi bile doğru dürüst veremeyen beyinleri neden ortalığa salıyorsun?” dedim kendi kendime. İsfo (İstanbul Fotoğraf Sanatkarları Odası) yine komik olmuş. Bir başka site de almış olduğu gibi kendi sitesine gömmüş.. İsfo bağlantısı burada.. 

Ben de biraz araştırdım. Merak ediyorum 50×60 mm fotoğraf; kendisi 85×55 mm olması gereken ehliyetin neresine yapışacak.. Ayrıca 50×60 mm içerisinde 36 mm kalması gereken kelle fotoğrafı ile kim tanınır?. Ehliyetin taslaklarını bulabildim. Takribi olarak yanılma payları ile fotoğraf için ayrılan alan 20×25 mm. Nasıl olacak bu iş diye merak ettim. Bir bilen açıklayabilir mi lütfen..

biyometrik vesikalık şablonu
biyometrik vesikalık şablonu

Uluslararası sistemde biyometrik fotoğraf ölçüsü 35×45 mm. olarak standartlaşmıştır. Bununla ilgili en doğru bilgi Emniyet Genel Müdürlüğünün e-pasaport sitesinde vardır. Linki buradaBenim fiy tarihinde yaptığım biyometrik şablonu da ahanda burada. İsteyen alabilir..


biyometrik fotoğraf kuralları | EGM


Yazıdaki yazım hataları ayrı bir konu zaten.. Arka fon tanımına bakın: “beyaz, desensiz biyometrik vesikalık olacaktır.” Şimdi benim gibi bir ortalama zekaya sahip adamın arka fona beyaz desensiz ve biyometrik vesikalık yerleştirmeye çalıştığını düşünebiliyormusunuz? :)))))) Bir de şunu okuyun: “Fotoğraf çekilirken şapka, pipo vb. nesle olmayacaktır.”  Nesle ne ola ki?  :)))  Kamara ne ola ki? Teknede mi çekiyoruz yahu fotoğrafı? Babam böyle konuşup yazdığımızda: “Dilini eşek arısı soksun” derdi.. :))))))

Teknede vesikalık fotoğraf çekmek, fena fikir değil hani.. Bir sonrakine bununla ilgili biraz hayal kurup, daha hazırlıklı bir yazı yazayım bari…

Kalem, kelam ve selamla..


İZMİR’DEN HABER GELDİ :=) BU KONUDA İLAVE BİLGİ VAR..

Bugün İzmir’li bir meslektaşımdan yeni bir bilgi geldi. Bilgiyi gönderen arkadaşımız Rasim Sürdem, Tutku Fotoğrafçılık.

Efsane gibi bilgi dolaşıyor.. :)))

Gelen bilgiye göre istenen fotoğraflar tarayıcıda taranıp bir yazılımda ölçekleniyor, anladığım kadarıyla mevcut kart tasarımına fotoğraf ekleniyor ve inkjet bir yazıcı ile kartla birlikte basılıyor. Hükümetin temin ettiği tarayıcılar 50×60 mm. tarama alanına sahip olduğu için de 50×60 mm ölçüsünde biyometrik fotoğraf isteniyormuş.

Son duruma göre vize ve pasaport şablonundan sonra belli ki bir de ehliyet şablonu olacak.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

11 − ten =