Harika Koleksiyonlar Yaratmak için Bir Reçete

your item sold

Geçtiğimiz hafta, Twitter’da takip ettiğim bir etkinlikle ilgili twitleri araştırırken bir tanesinin başlığı dikkatimi çekti.

ARE THERE INGREDIENTS FOR GREAT COLLECTIONS?

İtalyan bir fotoğrafçı olan Vieri Bottazzini, para edecek koleksiyonlar yapmanın basıt reçetesini deneyimlerinden yola çıkarak kaleme almış. Bir portfolyo oluşturmanın temel kriterini oluşturan aşağıda okuyacağınız üç başlık başarılı nft koleksiyonları da oluşturmanın anahtarıdır. Öyle ya da böyle; fotoğraflarınızdan bir koleksiyon, portfolyo veya anlamlı bir bütün oluşturacağınız zaman çok işe yarayacaktır.

Vieri Bottazzini  |  https://twitter.com/vieribottazzini

Geçen ağustos ayından beri, NFT pazaryerleri ve dünyası, geleneksel fotoğraf satışı yöntemlerinin (galeri, internet vs.) yerini devraldığından beri düşünüyorum. Sanatçılar ve koleksiyoncularla konuştum, bunu sanat dünyasındaki on yılı aşkın deneyimle birleştirdim ve ortaya çıkardığım şeyleri yazıyorum..

Bugün “NFT Koleksiyonları” olarak sunduklarımız eskiden portfolyolar, seriler veya projeler dediğimiz şeylerdi. Onları nasıl adlandırırsanız adlandırın, ortaya çıkarma konsepti az çok değişti. Bakalım başarılı koleksiyonları tanımlayan bazı ortak unsurlar bulabilecek miyiz.

Tema, Uyum

Harika bir koleksiyonun anahtarıdır ve tematik uyum farklı seviyelerde karşımıza çıkabilir.

  • Kromatik uyum: Kaleydoskoplar, benzer konu farklı renkler.. (@marcobottigelli)
  • Konuya göre uyum: Sıra evler, benzer kompozisyonda farklı evler (@hythacg)
  • Konsept uyumu (kavramsal yaklaşım): Yalnızlık, sessizlik veya kendi mavi tonlarım vb.

Altta yatan tema ne olursa olsun, uyum her şeyden önemlidir. Uyum olmadan bütünlük sağlamak zordur. Uyum sağlanamıyorsa da “en iyiler” seçimine benzeyen bir şey elde edebilirsiniz. En iyiler seçimi yaptıysanız; fotoğraflar harika olabilir, ancak insanlar onlara bir koleksiyon veya proje olarak değil, tek tek iyi işler olarak bakacaklardır. Bu koleksiyon olmayacaktır. Bu nedenle, görsellerinizin onları birleştiren ve birbirine bağlayan güçlü bir teması yoksa, onları pazarlamayı planladığınız yolu yeniden gözden geçirebilirsiniz.

Nadirlik

Fotoğaf doğası gereği, diğer sanat türlerine göre daha az nadirlik özeliği olan bir sanat ortamıdır. Tüm zamanlarda nadirlik yoksunu olmuştur. Yani ortalıkta fazlasıyla fotoğraf varolmuştur. NFT’nin tek kopya (1/1 basım) geleneğini oluşmadan önceki günlerde bir görselin birden fazla baskısını oluşturmanın (edisyon) ve satmanın normal olduğu zamanlarda nadir olamama durumu daha da fazlaydı.

Bu yüzden, çalışmamızı kıtlığını ve değerini koruyarak (yani, piyasayı boğmadan) yayımladığımızdan emin olmak bize bağlıdır. Bir portfolyo veya koleksiyon yaratırken görselleri en iyi ve güçlü sayıya indirmek hayati derecede önemlidir. İşiniz bittiğinde dahi, onları tekrar, tekrar ve tekrar elemeyi düşünün..

Veya, özellikle bir proje etrafında değil, genel olarak çalışmanız veya kendiniz etrafında bir hype (heyecan, yoğunluk, istek) yaratabilirsiniz. İnsanlar bir kez işinizi sevdiğinde, gelecekte mint edeceğiniz (nft olarak yayınlayacağınız, satışa çıkaracağınız) projenizi, çıkış zamanı duyurulmuş olmasa bile, dört gözle bekleyeceklerdir.

Ancak, hangisi olursa olsun, sizin ve işiniz için işe yarayan bir stratejiye sahip olma gerekliliğinin kesinlikle gerekli olduğunu düşünüyorum.

Fiyatlandırma

Koleksiyonlarda oluşturulan 1/1 ama seri oluşturan işlerin; tek ve benzersiz üretilmiş NFT’den daha düşük fiyatlandırılması gerektiğine dair bir tür genel beklenti var gibi görünüyor. Bence durum böyle değil. Güçlü bir fikri izleyerek üretilen (1/1) nft koleksiyonu veya serisi; yılların çalışmasının doruk noktası olan tek bir NFT’yi fiyatlarken düşündüğünüz değerde veya en azından aynı seviyede fiyatlandırılmalıdır. Hatta belki de daha yüksek bir bedelle.. Tek ve benzersiz bir NFT ne kadar güzel olursa olsun.

Neden böyle bir beklenti olduğu hakkında çok düşündüm ve mantıklı bulduğum tek sonuç; gerçek veya algılanan nadirlikle ilgiliydi. Yani, yukarıdaki nadirlik noktasına geri döndük. Sebep ne olursa olsun, sonuçta, koleksiyon fiyatlandırması, kendi işiniz için tüm konuların içinde yalnızca sizin bilebileceğiniz en hassas ve kişisel olanıdır. 

Benim durumumda, fiyat katmanlarım çoğunlukla şunlara bağlıdır:

    • Nadirlik
    • İşin türü  a) Premium B&W Fine Art  b) Renkli manzaralar

Ana pazarımın şu andaki taban fiyatları:

    • Renkli manzaralar için 0,8 ETH
    • Siyah Beyaz Güzel Sanatlar için 2 ETH.

Sizin durumunuz farklı olabilir elbette; yönteminiz, sizin için anlamlı olduğu ve işe yaradığı sürece başka bir şeyin önemi yok. Bunlar, nft dünyasında, neredeyse bir yıl geçirdikten sonra 1/1 nft’ler ve kolleksiyonlar sattıktan sonra edindiğim tecrübelerden edindiğim düşünceler.. Burada yeni bir koleksiyon çıkarırken, bir koleksiyona başka işler eklerken veya bazılarını çıkarırken başkalarına yardım etme umuduyla sunulmaktadır. Yine de en önemli şey, herkesin kendi yolunu izlemesi ve çalışmalarını nasıl yaratacağı, seçeceği, organize edeceği ve pazarlayacağı konusunda kendi kararını vermesidir. 

Kendiniz olun ve ne yaparsanız yapın yaratmaya devam edin, inşa etmeye, iyiliği ve sevgiyi yaymaya devam edin!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

5 × 3 =