Korsan Fotoğrafçı üzerine bir yazışma ve GVK 18

Korsan Fotoğrafçı üzerine bir yazışma | Mustafa Turgut

Feysbukta benim de bulunduğum bir grupta bir meslektaşım yine mücadele çağrısı yaptı. Ben de yazışmaya katıldım hasbelkader.. 

Ve kırk tekne değil, kırk bin tekne ekmek yenmesi gerektiğine bir kez daha tanık oldum ne yazık ki..

Meseleye yanlış ad konulmuş; doğru tanım “Kayıtdışı Fotoğrafçılık” veya “Kayıtdışı Ekonomi” olmalıydı.. Grup adresi burada.. Yazışma da aşağıda.. Tepki çekmemek için isimlerin başharflerini kullandım.

Yazışma Metinleri

MA: Biz istediğimiz kadar mücadele edelim… Bu arkadaşlar oldukça, dükkan derdi olmayan, free ve korsan arkadaşlar, bu gibi arkadaşlarla ekmeğini değil, fırınını kazanacaktır. Ne dersin İS?

MA: Free demek vergi ödemeyen fotoğrafçı demek mi? Ne olarak görüyorsunuz free kelimesini ?

FT: Evet. Vergi vermemesi yeterli zaten…!

EC: Gerçekten Freelance olunca vergisiz olduğu mantığımı kazandırıyor size :))) komik

SÇ: herneyse..vergi veriyomusun vermiyomusun…..veriyosan zaten bu sistemi savunur durumda bulunmazsın.

BEN: “Fotoğraf işletmeciliği” kavramı, fotoğraf sektörü ve çalışanları tarafından anlaşılmadıkça bu kısır döngü sürecektir. Freelance vergi ödemeyen değildir.. Freelance “bağımsaz çalışan” demektir. Bu onların vergi ödemeyecekleri anlamına gelmez. Para kazanan her kişi vergi ödemek zorundadır. Fotoğrafçı milleti bir araya gelip de sektörü düzenlemedikçe bu komik tartışma sürecektir !!! Önüne geçmenin yolu sektörün ayrıştırıcı şekilde değil birleştirici şekilde birarada durmasıdır. Fotoğraf sektörünün sorunu freelance’ler değil örgütsüzlüktür. Lütfen aşağıdaki makaleyi okuyunuz.. http://www.mustafaturgut.com.tr/garabeti-anlamak…/

HAÖ: 🙂

SÇ: bu şekilde çalışan kişiler.nasıl ve nereye ödüyolar vergiyi…

BEN: Türkiye’de vergi kaç yere ödeniyor ?

KÜH: Ya abilerim, Allah aşkına şu mantıktan çıkın artık. Freelance dediğimiz arkadaşlar sadece 300 TL vererek bir vergi levhası çıkartabiliyorlar kendilerine. (ki bunu yapan tanıdıklarım var) Yani senin gibi dükkan kirası, stopaj, tabela vergisi, çalışan sigortası ödemeden de VERGİ VEREBİLİR ve SİZİ SUSTURABİLİRLER isteseler.!!! Yani asıl mesele onların vergi ödememesi değil. Asıl mesele gelin&damatların o fotoğrafçıları seçmesi. Lütfen anlayın artık, en ucuz düğün salonunda bile 3 saat tepinmek için 3000 TL veren bir çift, eğer gerçekten fotoğrafları beğenirse elinde ömür boyu kalacak olan albüme 1500 lira verir.! Veriyorda..!! İnsanların büyük çoğunluğu artık fotoğrafa gerçekten önem veriyor. Kağıt parçası olarak görmüyor. Eğer sizin müşterileriniz böyle değilse, ya müşteri portfolyonuzu değiştirmelisiniz, ya yaptığınız işleri.. Saygılar, hayırlı işler.

EC: Bir çok vergilendirme usulleri vardır. Bunlardan hangisi kişiye uyuyorsa o vergilendirme şekline girer ayrıca. Vergi adı altındasın kaç kere fatura kesiyorsun onuda tartışmak lazım felan felan.

SÇ: bizimde derdimiz bu…vergi verebilir ..veriyosada sorun yok…ben vergimi veriyorum dersin çekilirsin kenara…bu işi vergi vermeden yapanlar çogunlukda ..bu sizinde sorununuz olmalı..olay sadece vergi değil.hiç bir şekilde kazandığı paranın vergisini.vermeyenlere dir.bu söylenenler..

EM: Yada Gider pusulası diye birşeyden haberiniz varmi…

BEN: Arkadaşlar mesele gerçekten de vergi değil.. Dilerseniz aynı yöntemle siz de çalışabilirsiniz.. Yani dükkansız, elemansız. Bunun önünde dünyanın hiç bir yerinde engel yok. Aslonan işinizi doğru yapmanızdır. Bunun kuralları bellidir.

1- Kazancınızı vergilendireceksiniz. 2- İşinizi doğru yapacaksınız. 3- Rekabet kurallarına saygı duyacaksınız. 4- Sektör regülasyonunu bozmayacaksınız.. Bu son madde gerek dükkancı, gerekse de freelance için çok önemlidir. Ağlaşmak regülasyonu olmayan veya yapılamayan piyasayı düzeltmez…

SÇ: arkadaş doğru söyledi…bi kişi 500 liraya yapıyor. kazancını vergilendirmiyo..ve piyasayı allak bullak ediyo..çoğunluk oluncada.böyle anlaşılmaz durumlar çıkıyo ortaya. ve vergi verenden.kira verenden.istihdam sağlayandan.daha cok kazanıyor..misal

BEN: Sığındığımız vergi yasaları içinde GVK 18 diye bir madde var arkadaşlar. Hakeden vergi vermeden de bu işi yapabiliyor. Ben yıllardır yırtınırım, piyasa regülasyonu kurumlarla sağlanır diye. Kimse dönüp kafasını çevirmez. Çuvaldızı biraz kendimize batıralım; piyasanın düzelmesi adına kaç kişi bir eylemde bulundu? Veya siz kendi adınıza ne yaptınız da şimdi bana akıl veriyorsunuz? Elbette beni de ilgilendiriyor, yıllardır o yüzden gırtlak patlatıyorum. Yurtdışında ses geldi de bir tek bizim sektörden ses gelmedi yahu. Siz neden bahsediyorsunuz kuzum?

MA: Vergi Levhası Olan Ve Ticaret/Esnaf Odasına Bağlı Olan Freelance Fotoğrafçılar Hiç Bir Şekilde Kimsenin Hakkını Yemiyorlar. Vergi Mükellefi Olmayanlarla Mücadele Elbette Edilmeli Ama Vergi Kaydı Olan Seyyar Çalışan Fotoğrafçıyı Korsan Olarak Tanımlarsanız Daha Çok Ağlayacak Sızlayacak Arkadaşlar Olacaktır.

BEN: Ben de size önüne geçmenin yolunu gösteriyorum ya… Zor olan kimsenin işine gelmiyor.. Ağlaşmak herkesin kolayına geliyor..

SÇ: kimse vergi vereni korsan olarak tanımlayamaz.kimsede hak yiyor diyemez…sunu anlayalım..vergisiz calışanlar..dan şıkayet ediyoruz..

BEN: ben de GVK 18 diyorum. AĞLAŞARAK BU MESELEYİ ÇÖZEMEYİZ.. KÖKÜNDEN ÇÖZMENİN YOLU ÖRGÜTLENME VE REGÜLASYONDUR.. YANİ SEKTÖRE DÜZEN GETİRME….

BEN: bakın arkadaşlar vergi yasalarını iyice incelememişsiniz.. Az sonra vergi ödemeden nasıl fotoğrafçılık yapılır onu anlatmaya başlayacağım….. LÜTFEN VERGİ YASALARINI İNCELEYİN.. Yanlış yerlerde geziniyorsunuz… Bunu anlayın artık.

EM: Sanatçı belgeni var ise vergi muhafiyeti var mesela

SÇ: vergi veriliyosa ..veriliyodur…..sanırsam burdakilerin hepsi vergisini veriyo…. veriyosada.tartışmaya gerek yok..herkez aynı dalda…aynı dalda gibi görünüp dalı kesenler var…onlarla mucadele edilmeli……bundan dolayıda.vergi nasıl verilir .vermenin yolları.falan filan anlatmaya gerek yok..

BEN: GVK 18 sanatçı belgesini ve muafiyetlerini tanımlar. Vergi dairesi son kararlarında “fotoğrafçılığı” kaybolmakta olanlar listesine aldı. Bunun ne demek olduğu hakkında fikriniz varmı? Bunlar sadece benim bildiğim şeyler değil

SÇ. Arayan interrette bu bilgileri bulabiliyor ve kullanabiliyor, tam da bahsettiğim bu. Siz ve savunduğunuz fikir, yanlış izden gidiyorsunuz… Siz gibi düşünen meslektaşlarıma bunu anlatmaya çalışıyorum ben 15 yıldır.

SÇ: .bu konuyu kendi aramızda.konuşup dururuz…..o zaman sanatcıyım diiyen.fotoğrafı sanat olarak gören herkes.işini iyi yapacak.ve insanlara anlatacak.gösterecek…

BEN: Beni anlamamakta direniyorsunuz SÇ. Ben bir yol var diyorum fakat siz o yolu görmek istemiyorsunuz. Problem burada.. Bunun için de yüzyıl daha aynı şekilde tartışılacak bu konu ne yazık ki…

SÇ: benim savunduğumu anlamamışsınız sanırım..ben kısaca sunu diyorum…ortalıkda dolanıp. kıytırık ve ucuz malzemeyle.iş yapanlar var.ve vergi ödemiyor hiç bir şekilde……ama.suc onda değil..o kişileri tercih etmelerine sebep olan bizleriz..

SGMA: peki buna ne diceksiniz artık fotoğraf stüdyolarında film pil fotoğraf mak. çerçeve vs. vs. malzeme satışı yapmayanlar kazançlarına göre mekanınında metre karesine göre götürüye geçip vergi vermeyenleri düşünürseniz ne diceksiniz ? korsan mı ucuz da yapıyor olabilir !!!! dün bir müşterim izmirin en çok subesi olan fotoğrafçı arkadaşımız 13*18 e 40 krş demiş . vergisini ödüyor bu adam holding olmuş NAPACAKSINIZ BU FİRMAYA ???

BEN: Bir şeyi anlamış olduğunuza sevindim… Fakat mesele yine malzeme değil. Ben zaman zaman cep telefonumla bile iş çekiyorum ve müşterim buna para ödüyor :=)

EM: Benim sanatçı belgem var mesela. annemde seramik sanatçısı idi onunda vardı. vergi veriyorsun aslında. gider pusulasını imzaladığın anda sende haşırt diye vergiyi kesiyorlar. hemde daha para cebine girmeden. hiçbir şeyi gider olarak gösteremediğin için kalem oynatarak da vergiden yırtamıyor sun. en fazla vergi verenler sanatçı belgesi ile iş yapanlar aslında.

BEN: GVK 193 | Muaflık ve İstisnalar

  • Esnaf Muaflığı | Vergiden muaf esnaf: Madde 9 – (Değişik: 24/12/1980-2361/4 md.)
  • (Değişik birinci cümle: 22/7/1998 – 4369/26 md.) Ticaret ve sanat erbabından aşağıda yazılı şekil ve suretle çalışanlar gelir vergisinden muaftır.
  • 1. Motorlu nakil vasıtaları kullanmamak şartı ile gezici olarak veya bir işyeri açmaksızın perakende ticaret ile iştigal edenler (Giyim eşyalarıyla zati ve süs eşyaları, değeri yüksek olan ev eşyaları ile pazar takibi suretiyle gıda, bakkaliye ve temizlik maddelerini ve sabit iş yerlerinin önünde sergi açmak suretiyle o iş yerlerinde satışı yapılan aynı neviden malları satanlar hariç) (1)
  • 2. Bir işyeri açmaksızın gezici olarak ve doğrudan doğruya müstehlike iş yapanhallaç, kalaycı, lehimci, musluk tamircisi, çilingir, ayakkabı tamircisi, kundura boyacısı, berber, nalbant, FOTOĞRAFÇI, odun ve kömür kırıcısı, çamaşır yıkayıcısı ve hammallar gibi küçük sanat erbabı;
  • 3. Köylerde gezici olarak her türlü sanat işleri ile uğraşanlar ile aynı yerlerde aynı işleri bir işyeri açmak suretiyle yapanlardan 47 nci maddede yazılı şartları haiz bulunanlar (51 nci madde şümulüne girenler bu muafiyetten faydalanamazlar);
  • 4. Nehir, göl ve denizlerde ve su geçitlerinde toplamı 50 rüsum tonilatoya (50 rüsum tonilato dahil) kadar makinesiz veya motorsuz nakil vasıtaları işletenler; hayvanla veya bir adet hayvan arabası ile nakliyecilik yapanlar (Bu bentte yazılı ölçüler, birlikte yaşıyan eşlerle velayet altındaki çocuklar hakkında veya ortaklık halindeki işletmelerde, bu kimselerin veya ortaklığın işlettiği vasıtalar toplu olarak nazara alınmak suretiyle tespit edilir);
  • 5. Ziraat işlerinde kullandıkları hayvan, hayvan arabası, motor, traktör gibi vasıtalar veya sandallarla nakliyeciliği mutat hale getirmeksizin ara sıra ücret karşılığında eşya ve insan taşıyan çiftçiler;

SÇ: evet işi hertürlü iyi yapabilir insan…malzemenin ucuz olması engel değil..sadece fotoğrafçılığı bu konuma getiren.iş bilgisi ve estetikden uzak insanlar var….

BEN: Vergi dairesi artık mesleğimizi böyle görüyor. Bunun sebebi sektörde varolan karmaşa. Ve sektör erbaplarının yaptığı hatalar.. Ben de bu güruha dahilim ne yazık ki….

SGMA: HALA 450 TL YE SET ALBÜM VERENLER VAR VERGİSİNİ ÖDEYİP KORSANDAN BETERLER ALTINI ÇİZİYORUM KORSANA HAYIR

BEN: “Bilgilenmek için yasanın LİNKİ” | Korsana hayır diyerek kurtulamazsınız SGMA. Korsanı engellemek için eylemde olmanız gerekir .. Bu lafa çok gülüyorum son zamanlarda.. “KORSANA HAYIR” .. Olur. Yıllardır yayımcılık endüstrisinin söylediği ve sonra aklını başına alıp çarelerini bulup terkettiği slogan bizim meslek erbabımızın ağzına sakız oldu…. Biraz MÜYAP, SESAM ve YAYBİR’in sitelerini ve hikayelerini araştırın. Neden bahsettiğimi anlayacaksınız.. ÇÖZÜM ÖRGÜTLENME KARDEŞLER…. BAŞKA YOL YOK. O zaman 450 TL’ye albüm satanın belki önüne geçmezsiniz ama o da bedavaya hamallık yaptığını anlayıp vazgeçer. Komik olanı; başka bir yasamız daha var… Bu bedavaya çalışanların yolunu açan.. Lütfen biraz daha bilgilenin, o zaman daha sağlıklı bir zeminde, daha yapıcı şeyler konusunda tartışmaya başlayabiliriz.

REKABETİN KORUNMASI HAKKINDA KANUN” 4054

BEN: Ne oldu? Şimdi sloganı terk mi ediyoruz? EVET BENCE TERKETMELİYİZ. Bizim memleketimizde korsan olanlar aslında yasal çerçevenin içinde olanlardır, bunu unutmayın.. O NEDENLE TEK YOL DOĞRUDÜRÜST ÖRGÜTLENME VE DOĞRU DÜRÜST ÇALIŞMADIR. Aslında tüm fotoğrafçı erbaba “Fotoğraf İşletmeciliği” ve “MESLEK” olgusunun yeniden ifşası gerekir. Ama buna kimsenin gücü yetmez. Çünkü BİZİM KÖYDE HERKES KENDİNİN EN İYİ ÇİFTÇİ OLDUĞUNU İDDİA ETMEKTEDİR… BEĞENSENİZ DE BEĞENMESENİZ DE DURUM BUDUR… Fotoğrafçının da, albümcünün de, malzemecinin de, freelance’in de kendini toplaması gerekiyor..

YMİY: Bunları 1500 lira para isteyip 160 lirasını albüme verip sezonda bir daire parası kazanırken düşünmek gerekiyordu,o adam 400e aynı işi çıkarıyor piyasaya hükmetmek onun kaderi…

BEN: Meseleyi bu şekilde yorumlamak da doğru değil YMİY. Bir süre sonra bu yorum da aynı hale gelecek kaçınılmaz olarak. Çünkü “fotoğrafçılar” çoğaldıkça kazanç elde etmek güçleşecek.. O zaman bedelsiz hizmet mi vereceksiniz? Ayrıca bahsettiğiniz alıcı piyasa, sizden daha kurnazdır her daim. YMİY, O nedenle ekmek yediğimiz kabı temiz tutmak geretir… Bunlar diye bahsettiğiniz insanlardır sektörü oluşturan, biraz daha dikkatli olalım Kaide ve kural herkesi bağlar…

YMİY: Abi gerçek bu bşz 400e yapsak ki bn ocak da açıcam dükkanı kısmetse bak bakalım freelanceler napacak, müşteri ilk dükkana gelir biliyosun bn 1500 dersem freelance e gider bn 400 dersem freelance gider sahilde tekne kuş çeker.

SA: Her kim ne derse desin fotografcilik isini durduramazsiniz kime sikayet ederseniz edin ancak kendi kendinizi yersiniz burda hadi kolay gele

BEN: Biraz daha dikkatli olalım arkadaşlar.. Terbiye kaide ve kuralları medeni insanlar içindir. İt ite sormuş: “Senin bitin kaç tane?”diye.. Hesabı çevirmeyin.. Terbiyesizlik yapmayın, SA.

YMİY: Bn bunlar değil bunları dedim abi yani bu başımıza gelenleri,gvk açık onlara yasak yok iş bize düşüyor,sürüm berekettir hepimiz sürüme yönelmek zorundayız…

BEN: Biz marketçi değiliz YMİY kardeş.. Sürüm dediğiniz şey binlerle ifade edilir. Bizler sanatkarız ve işimizi tek tek yaparız… Bunu hiç unutmayın.. Yılda bin düğün isteseniz de çekemezsiniz..

YMİY: Abi rekabet bu zaten freelance e 60 d ile başlayıp 1 sene sonra 1d nerden alırım dyen tanıdığım var sezonda 200 fotoyu çkmemek içten bile değil.

BEN: Bu kısır bir tartışma, hepimiz mevzuya çok yönlü bakmak ve geleceği düşünerek hareket etmek zorundayız.. Herkese bir şeyi daha hatırlatmak isterim: FOTOĞRAFÇILIK YAŞ MESLEĞİDİR. 

Yazışma üzerine pek yorum yapmayacağım..

Kalem, kelam ve selamla..

Korsan Fotoğrafçı üzerine bir yazışma ve GVK 18” yazısında bir düşünce

  1. sener aslan diyor ki:

    Vergiden muhafiyet yanlizca hizmetin olmadigi yerler icin gecerlidir ama yine herzamanki gibi isine nasigeluyosa insanlar oyle okuyoooo

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

10 − six =