NFT ve Lisanslama Üzerine

nft ve lisanslama üzerine

Kendi nft’lerimi üretip satışına başladığım zamandan beri, nft’lerle birlikte alıcılara verdiğimiz haklar üzerine kafa patlatıyorum ve mevcut pazaryerlerinin lisanslarını inceliyorum.

Nft piyasasında faaliyet gösteren alıcılara, kimisi “koleksiyoner” diyor ama ben “trader” demeyi tercih ediyorum. Çünkü bu kişilerin çoğu, nft’leri ticaret yapmak üzere alıyorlar. Elbette içlerinde gerçekten o işi sevdiği için alanlar da vardır ve bunlar gerçek koleksiyonerlerdir. Bu gerçek koleksiyonerlerin sayılarının artmasını diliyorum.

Evet konumuza dönersek; bu piyasa içinde varolan küçük büyük, bilinen tüm pazaryerlerinin lisanslarını inceledim ve en açık, en doğru lisansların SOLSEA’da bulunduğunu farkettim. Lisans içeriklerini indirerek Türkçeleştirdim. Buna neden ihtiyaç duyduğumu merak edenler için açıklamaya çalışayım..

Bir çok nft üreticisini gibi ben de nft’lerimin satışını OpenSea üzerinde yapıyorum. Fakat OpenSea’nin kendi lisansları piyasada ciddi tartışmalara yol açacak kadar yetersiz. Nedeni belli değil ve bu lisanslar üzerindeki tartışmalara rağmen, OpenSea bunları yeniden düzenleme konusunda oldukça isteksiz. Bu yüzden de bir çok sanatçı işlerinin açıklama kısmına lisanslarla ilgili notlar yazarak, bu açığı gidermeye çalışıyorlar. Ancak şunun kimse farkında değil ve lisanslamayı büyük yanlışlarla ve eksik olarak yapıyorlar. Dolayısıyla da hukuken geçersiz bir lisans ile işler yeni sahibine gidiyor. Ülkemizin de benimsediği WIPO ve önerdiği yasal düzenlemelere göre, yasal olarak tanımadığınız hiç bir hak alıcısına geçmiyor. O yüzden de lisanslarla verilen her bir hakkın tanımlanması gerekiyor. Bu nedenle bu konuyu inceledim ve diğer nft üreticilerine de faydalı olur diye bu lisansları Türkçeleştirdim. Elbette uluslararası piyasalara da satış yaptığımız için bu lisansların İngilizce orjinalinin kullanılması doğru olacaktır. Ama anlamak isteyenler ve Türk koleksiyonere satış yapanlar Türkçesini kullanabilir.

Usül olarak bu kadar uzun bir metin nft açıklamasına konulamaz. Ben kısa özetini açıklamalara koyup; tam metinleri de web siteme yerleştirdim. Metnin tamamını okumak isteyen için nft açıklamasından metnin orjinaline de bir link verdim. Meseleyi böylece çözmüş oldum.

Ben aşağıdaki özelleştirdiğim özet lisans ile nfft’lerimi lisanslıyorum.

Public display/Non-Commercial exploitation

  • The work cannot be used for advertising purposes in any way.
  • Resale is possible in nft marketplaces.
  • It is possible to use the work together with the name of the artist in public or private cultural institutions, fairs, group exhibitions, physical and virtual exhibitions, including both digital and physical copies of the Work. (eg, museums, galleries, art fairs, physical or virtual museums)
  • No financial gain can be obtained from the exhibition of the work.

Kalem. Kelam ve selamla..

SolSea’nin dört farklı lisans türü var.

https://docs.solsea.io/licenses/license-scope-summary

Ben kendi kullandığım lisansın tam metnini aşağıya ekliyorum. Diğerlerini merak edenler yukarıdaki SolSea linkinden ulaşabilirler..

İngilizce | Public display | NonCommercial exploitation

Türkçe | Herkese açık teşhir | Ticari olmayan kullanım

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

five + fifteen =