Lightroom ile Vedalaşma ve DXO ile Tanışma

Lightroom ile Vedalaşma ve DXO ile Tanışma | Mustafa Turgut

Raw editörleri, fotoğrafçıların kullandığı vazgeçilmez ve eskinin karanlık odası gibi bir sürü hokkabazlığın yapıldığı yazılımlardır. Bu yüzdendir ki fotoğrafçının yazılımı sevmesi istediklerini istediği kıvamda yapmasıyla doğru orantılıdır.

Bugüne kadar bir çok RAW yazılımı kullandım. Kamera üreticilerinin hazır editörlerinden tutun da bu konuda uzmanlaşmış tüm yazılımları denedim. Nihayetinde Adobe Lightroom ilk üretildiğinden beri bilgisayarımdaki vazgeçilmezdi, bu güne kadar. Artık Lightroom ile vedalaşma zamanının geldiğini düşünüyorum.

Bunun birkaç sebebi var, en önemlisi Adobe’un kullanıcıyı sürekli sömürme isteği. Her bilgisayar için ayrı lisans alma gereksinimi, 2-3 yıldan sonra RAW codec’lerini güncellememesi ve sizi yeni versiyona zorlaması gibi ekonomik sebepler. Son olarak da artık Lightroom’u satmayacağını ve kiralama yöntemi ile sunacağını duyurması son hamlesi oldu.

DXO LabBireysel kullanıcılar için 29 TL/ay ile kiraladığı yazılımı eğer işletmeyseniz alamıyorsunuz. Onun yerine 205 TL/ay kira ücretiyle zaten kalıcı lisansına sahip olduğum ve mutlu mesut kullandığım cloud’daki tüm yazılımları çakmaya çalışıyor. Salağım ya.. Bu nedenle epeydir yeni yazılımlar deniyorum. En son DXO Photo Lab’ı denemeye karar verdim. Eski versiyonlarından birini daha önce denemiş ve memnun olmamıştım. DXO Photo Lab’ın yeni versiyon duyurusu gelince tekrar yükleyip denemeye karar verdim.

Şimdi sıkı durun. MUHTEŞEM..

Nik DXOTek dezavantajı, ihraç hızı biraz düşük ve arayüzüne alışmak için biraz zaman gerekecek. Alet kutusu Lightroom’dan daha güçlü, İyileştirme parametreleri kesinlikle daha iyi ve en önemlisi NicSoftware ile güçlendirildiği için, tüm işleme yeteneklerine sahip.. Çünkü abiler NicSoftware’i Google’dan satın almışlar.

Yazılım iki farklı edisyona sahip ve her iki edisyonda çoklu kullanıcıya imkan tanıyor. Yani iki bilgisayar için tek yazılım. Hatta “Elite” sürümü alırsanız 3 bilgisayarda etkinleştirebilirsiniz. Edisyon açıklamalarında bulunan “number of activation 3” açıklamasından, öyle olduğunu anlıyorum düşünüyorum emin olmak için bir e-posta gönderdim, cevabını bekliyorum. Kullandığım bir diğer RAW yazılımı olan CaptureOne Sony yazılım lisansını iki bilgisayarda kullanmaya izin veriyor.

Üstüne üstlük 2500 TL. yıllık kira harcaması yerine 500 TL’ye sahip oluyorum. Kampanya fiyatı: 149 USD. Bu işin ekonomik yanı. Diğer tarafa geçince de DXO Photo Lab, Lighroom’u adeta dövüyor.

Yüklememin üzerine daha önce Lightroom’da işlediğim bir fotoğrafı DXO Photo Lab’de yeniden hızlıca işledim ve ihrac ettim. Aradaki fark şapka çıkartacak kadar büyük. Alet kutusunda bulunan müdahele edilebilen “akıllı” seçenekler muhteşem. Ayrıca “denoise” özelliğinin zaten eski versiyonlarından gelen çok güçlü bir altyapısı var, bu versiyonda yıkılıyor. Yeni versiyondaki “fırça” karşısında Lıgtroom’un fırçası nal topluyor. Hele nokta kontrolü ve tamirci, photoshop’ta çok daha az zaman geçirmeyi sağlayacak aletler.. Tool’larla çalışmak çok zevkli ve kolay.

Aşağıdaki fotoğraflarda 3-5 dakika içinde yaptığım editlemeleri karşılaştırabilirsiniz.

Kalem, kelam ve selamla..

Lightroom ile Vedalaşma ve DXO ile Tanışma” yazısında 2 düşünce

  1. mustafa turgut diyor ki:

    Çatı altı detayından bahsediyorsunuz sanırım İsmail Bey. Evet haklısınız, Lightroom’da kullanmadım çünkü Lightroom fırçasıyla o bölgeye girmek ve maskalemek için epeyce uğraşmam gerekiyor o nedenle photosop’a bırakıyorum. Lightroom’da saç baş yolduran fırça DXO’da bir kaç saniyede o bölgeyi maskeliyor. Belirtmek istediğim budur. Ayrıca size de tavsiye ederim. Özellikle NIC Software’den gelen güçlü U point’in çok iyi olduğunu tekrar belirteyim.
    Derdimiz herhangi bir yazılımı kötülemek değil. İlk sürümünden beri Lightroom kullanırım, epeyce de ekmeğini yedik ancak Adobe’un ticari yaklaşımı artık gına getirdi. Kırık yazılım kullananlar için çok da dert olmayan bu ticari yaklaşım bizler için epey maliyetere sebep oluyor. 🙂 Adobe önüne geçemediği yasal olmayan yazılım kullanıcılarından tahsil edemediği lisans bedellerini yasal kullanıcıların sırtından çıkartıyor diye düşünüyorum. Elektrikteki kaçak kullanım bedeli misali.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

15 + 20 =