Belediye Nikah Ücretleri ve Düğün Fotoğrafçısı

Belediye Nikah Ücretleri ve Düğün Fotoğrafçısı

Uzun zamandır bloğa bir şeyler yazmamıştım. Önceki gün ve bugün iki farklı belediye’nin nikah işlemleri bürosunda yaşadıklarımdan sonra zülfü-yari bir daha dürteyim dedim.

Üçüncü evliliğim için bu hafta hayat arkadaşım Esra ile iki nikah dairesi ile temasımız oldu. Elbette ilk olarak ikamet ettiğimiz belediye olan Kadıköy Belediyesinin yolunu tuttuk. Fakat memurun masasının kenarının nikahı bile ağustos sonrasına ancak gün verilebiliyormuş!! Israrla karşımızdaki memura: “biz salon nikahı ve özel bir nikah istemiyoruz, masanızın kenarında imza ettirin yeter” desek de yakınlara gün almaya muvaffak olamadık.

Çaresiz olarak, Esra’nın eski öğrencilerinden birinin Kartal Belediyesinde çalışıyor olması nedeniyle Kartal Belediyesinde görüşme randevumuz ayarlandı ve “evralarla gelinsin” dendi. Gittik, sağolsunlar masa kıyısı nikah için 12 gün sonrasına nikah randevumuzu ayarladılar.

Başvurumuzu alan memur dedi ki: “Kadıköy ipe un sermiş, orada da bu sürelere gün alabilirsiniz..” Tabi biz Esra ile birbirimize baktık. Sonra memur devam etti. “İlçe dışından geldiğiniz için 1993 TL. nikah ücreti ödemeniz gerekecek, bu iş Kadıköy’de olsaydı 400 TL öderdiniz” Biz yine birbirimize baktık.

Memur masasının kenarında 2 dakikalık bir evrak imzalaşması için ödenen paraya bakınız.. 1993 TL.

Başvurumuzu yaptık, günümüzü aldık, teşekkürümüzü ettik ve kapının önüne çıkınca ben dedim ki kendi kendime..

“Biz yıllarca bedava çalışmışız..”

  • Evlenme izin belgesi: 300 TL., Cüzdan ücreti: 445 TL.

Bunlar da başvuru sırasında standart olarak alınan ücretler.. Yani temel ücret. Diğer herşey bunun üzerine ekleniyor.. İlginç değil mi? Bu arada fotoğraf, video vb. Ek hizmetler isterseniz fotoğrafçı götürme şansınız yok, oranın anlaşmalı fotoğrafçısıyla çalışmak zorundasınız. Stüdyoya döner dönmez hemen belediyelerin nikah tarifelerine hızlıca göz attım. Sonuçlar aşağıda.

Yazdıklarımı düğün fotoğrafçılığını bırakmama neden olan saygıdeğer düğün fotoğrafçısı meslektaşlarım umarım iyice okur, sindirir ve anlayabilirler.

Çünkü bu düğüncü taifenin para kazanmakla pek işi yok. İnstagramda “gel vatandaş, düğün çekimi albüm dahil 750 TL çığırtkanlığı yapanlar hala var..” Aslında bu yeterli değil; hiç ücret almamalılar..

Baksanıza zaten belediyeler bu işi iyice ticarete dökmüşler, sosyal devlet imkanlarından faydalanamayan vatandaş hiç değilse bu “sosyal fotoğrafçı” durumundan faydalanıp hiç değilse fotoğrafçıya para ödememeliler.

Eskiden fotoğrafçılık hizmetimi pahalı bulan müşterilerime şunu sorardım: Nikah için kullanacağınız gelin ayakkabısı, gelin buketi, düğünde patlayacak havai fişeğe ne kadar ödediniz? Bugünlerde imitasyon (çakma) çiçekten yapılmış gelin buketinin bile fiyatı 3000 TL’den başlıyor.

Düğün Fotoğrafçısı, Mustafa Turgut

Amerika’da düğün fotoğrafçıları en iyi kazanan fotoğrafçılar grubunu oluştururlar. Bir düğün fotoğrafçısı düğün sezonunu tam dolu geçirse yılda 40 gün çalışabilir ve 250.000 USD civarında ortalama yıllık kazançları vardır. Bizde ise bir düğün fotoğrafçısı aynı hesapla ve instagram fiyatıyla yıllık 40.000 TL gelir elde eder, bunun yarısını da albüm baskı giderleri için harcar. Kalan yıllık gelir BESAM’ın yoksulluk sınırı araştırmasının da altında bir rakamdır. BESAM araştırmasının sonuçları aşağıda. Buna göre 4 kişilik bir aile yıllık 412.896 TL. harcayamıyorsa “yoksul” sayılıyor. Bizim aklıevvel meslektaşlarımız bunun yirmide birini dahi kazanamıyorlar.

Büro Emekçileri Sendikası Araştırma Merkezi araştırmasına göre 4 kişilik bir ailenin 2023 Şubat ayı için;

Açlık sınırı: 11,175 TL/ay (4 kişilik ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken minumum gıda harcaması tutarını ifade eder)

Yoksulluk Sınırı: 36,408 TL/ay (Gıda harcaması ile giyim, konut, ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamalarının minimum tutarını ifade eder)

Uzman Sorusu Geliyor:
Belediyelerin nikah ücretleri ve deli dumrul durumu ile sendikaların yaşam gerçeklerinden yola çıkarak; hayatını fotoğraf çekerek sürdüren bir düğün fotoğrafçısı 2-3 saatlik bir portre çekiminden ne kadar ücret almalıdır?

Bilvesile bahaneyle, düğün fotoğrafçısı meslektaşlarıma esenlikler diliyorum.

Kalem, Kelam ve Selamla..


Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

5 × 2 =